Der findes mange forskellige terapiformer, herunder er listet nogle af de mest anvendte i Danmark.

  • Kognitiv adfærdsterapi – KAT

Kognitiv adfærdsterapi er udviklet af Aron T. Beck, og er en af de mest anvendte terapiformer. Det fungerer som korttidsterapi, og et forløb vil derfor typisk blot vare et par måneder. I kognitiv adfærdsterapi arbejder man med tanker, følelser og adfærd.

Terapeut og patient samarbejder om, at identificere uhensigtsmæssig tænkning og adfærd, og dernæst at skabe kognitiv forandring hos patienten. Kognitiv forandring inkluderer blandt andet at erstatte tidligere dysfunktionelle tanker og antagelser med andre mere hensigtsmæssige tanker og antagelser. Når patienten lærer at forstå deres tænkning, og gøre den mere adaptiv, antages det at man oplever en bedre følelsesmæssig og adfærdsmæssig tilstand.

Altså kan man ved kognitiv adfærdsterapi komme til at betragte virkeligheden fra et nyt, og mere hensigtsmæssigt perspektiv.

  • Metakognitivterapi (MKT)

Metakognitiv terapi er en nyere terapiform. I metakognitiv terapi antager man, at bekymring og grubleri er en stor drivkraft bag psykisk belastning, hvorfor denne type tænkning også er med til at fastholde mennesker i lidelser såsom angst, depression, PTSD og OCD.

Derfor er det netop bekymringer som er fokus i arbejdet i denne terapiform, hvor klienten i samarbejde med terapeuten forsøger at tage kontrol over de overdrevne grublerier.

Dette gøres gennem fælles undersøgelse af klientens uhensigtsmæssige opmærksomhedsstrategier, tankemønstre og adfærd, for dernæst at give klienten nye redskaber og strategier til at tage kontrol over bekymringer. På den måde får klientem bedre mulighed for at være til stede i nu, i stedet for at bekymre sig om fortid eller fremtid.

  • Psykodynamisk terapi

Psykodynamisk terapi udspringer af psykoanalysen grundlagt af Sigmund Freud. Her anskues psykisk mistrivsel som en reaktion på følelser, der ikke tidligere er bearbejdet. I terapien vil patient og terapeut i et stærkt samarbejde anvende patientens livshistorie til at forstå mønstre i tilknytning, adfærd og tanker.

Dette med formålet om at patienten skal lære at acceptere og forholde sig til egne tanker og følelser. På den måde vil patienten få indsigt i hvordan han/hun kan tage gode beslutninger. Fokus i terapien vil ofte være på patientens relationer, og hvilke følelser der er forbundet med disse.